Al sinds het begin van de mensheid kijken we naar de sterren en willen we er meer over weten. De maya's baseerden hun hele levenswijze op hun astronomische kennis. Ze wisten er alleen niet zo veel over en schrokken zich rot bij elke zonsverduistering. Ook wij westerlingen waren gefascineerd door de sterren en het heelal. Helaas kunnen onze ogen maar een heel klein gedeelte van de nachtelijke hemel waarnemen. Toen in het begin van de 17e eeuw de telescoop werd uitgevonden nam onze kennis over het heelal snel toe. Hier ga ik uitleggen hoe deze telescopen werken. Als eerste is het belangrijk om te weten waar een telescoop uit bestaat en wat voor soorten telescopen er zijn.
Lenzentelescopen bestaan uit minstens 2 lenzen of groepen van lenzen. Die lenzen heten het oculair en het objectief. Dat zijn moeilijke woorden voor simpele onderdelen. Het oculair is de lens waar je met je oog doorheen kijkt en het objectief zijn de lenzen die in de telescoop zitten. Het objectief zorgt voor een scherp, omgekeerd beeld op het brandpunt dat je met de oculair sterk kan vergroten. Een telescoop met een oculair en objectief heet een refractor, omdat er gebruik wordt gemaakt van de breking van licht.Een ander soort telescopen zijn reflectors, waarbij gebruik wordt gemaakt van spiegels om het beeld sterk te vergroten. Deze soort telescopen worden het meest gebruikt.Bij een catadioptrische telescoop wordt gebruik gemaakt van een combinatie van spiegels en lenzen.
Helaas hebben telescopen nog altijd veel last van onregelmatigheden in de atmosfeer. Wolken, regen en zelfs warme opstijgende lucht kunnen een probleem zijn voor het beeld van de telescoop. Er komen steeds betere technieken om deze problemen op te lossen, zoals ongelofelijk dunne spiegels die je kunt ombuigen zodat je geen last meer hebt van de atmosferische omstandigheden. Een makkelijkere oplossing is natuurlijk de ruimte telescoop. Deze heeft nooit last van wolken en kan ongelofelijk ver kijken. Het nadeel hiervan is dat het erg duur is om een telescoop de ruimte in te sturen en we er dus niet veel hebben. De meest bekende ruimtetelescoop is de Hubble, die heeft ons meerdere wetenschappelijke doorbraken opgeleverd zoals foto's van de big bang.
De telescoop heeft ons ver gebracht. We weten nu meer over het heelal en we leren nog elke dag bij. Toch blijven er een hoop vragen en is er nog veel onduidelijk. En als we geen beter instrumenten bedenken om het heelal te bestuderen, zullen veel dingen voor ons als een zonsverduistering voor de Maya's blijven.
Gepost door
Marissa en Daniëlle
0 reacties:
Een reactie posten